29. maaliskuuta 2013

John CarterJohn Carter perustuu Edgar Rice Burroughsin Mars -tieteiskirjasarjan ensimmäiseen teokseen, Marsin prinsessa (1912). John Carter (Taylor Kitsch, mm. Battleship) on Yhdysvaltain sisällissodan aikainen upseeri, joka piiloutuu luolaan jouduttuaan intiaanien takaa-ajamaksi. Hän nukahtaa luolassa ja herää Marsissa, jota paikalliset kutsuvat nimellä Barsoom. Asukkaat ovat sotatilassa vallanhimo silmissä ja John Carter joutuu tämän kaiken keskelle.


Tämä on ohjaaja, Andrew Stantonin ensimmäinen oikeilla näyttelijöillä tekemä elokuva ja se kyllä näkyykin. Välillä tuleekin helposti tunne, että katsookin piirrettyä, koska jotkut asiat ovat niiiiiiin utopistisia, mitä edes avaruudessa ei uskoisi tapahtuvan. Elokuvaan laitettiin satoja miljoonia ja silti tuotto on jäänyt vain 10 % luokkaan. Vaikka mainostamiseen meni puolet budjetista, ei tämä elokuva tullut kannattavaksi. Yhtenä ongelmana on juuri tuo utopistisuus, mutta myös, että tarinan sisään pääsee vasta elokuvan lopussa. Joten ymmärryksen kannalta tämä olisi katsottava kahdesti, jotta elokuvasta saisi kunnolla jotakin irti.
Ymmärtääkseni kirjasta ei ole otettu kuin päätarina ja monta muuta oleellista asiaa on jätetty leffasta, esim. Marsin tai siis Barsoomin ilma- ja vesiongelmat. Mutta ei tämä elokuva silti saa minua niin kiinnostuneeksi kirjoista, että ne lukisin. Lyhyesti siis: tämä oli pettymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti